Ons proces naar een Tiny House
De eerste stappen
Wij zijn avonturiers en pioniers, onze passies zijn reizen, vele watersporten en nieuwe uitdagingen aangaan. Na samen een reis van 13 maanden gemaakt te hebben wilden we het echte leven gaan oppakken/ opbouwen. In onze ogen was dit een goede baan krijgen en een huis.
Het echte leven opbouwen bleek voor ons ingewikkelder. We misten avontuur, tijd, mogelijkheden om te pionieren. En waren dood ongelukkig. We moesten iets veranderen, maar hadden op dat moment nog geen idee hoe.
Tijdens een kite vakantie van een maand, besloten we het roer om te gooien. Tegen alle adviezen van mensen om ons heen in. We zijn kite les gaan geven in Zeeland gedurende het zomerseizoen. Om de kosten laag te houden zijn we in een toer caravan gaan wonen. Het was primitief, maar we hadden meer tijd voor onze watersporten, voor elkaar en konden de hele winter reizen!
Dit was een goede eerste stap voor ons. Wel wilden we het graag perfectioneren. Caravans zijn vochtig in het voor en na seizoen. Vrienden op visite was nauwelijks een optie. Toch wilden we ook geen rijtjeshuis. Via bladen en YouTube zagen we voor het eerst Tiny houses uit Amerika.
De RDW
Zou dit in Nederland ook kunnen? Vooral door de strenge regelgeving. Bouwen was volgens de vader van Martijn geen probleem. Zolang de RDW goedkeuring zou geven. Want het huistje moest net zoals de caravan wielen krijgen.
Een aanpassing bovenbouw van een plateau wagen bleek mogelijk. Mits je binnen de regels bleef mbt hoogte, breedte, gewicht en dissel druk. Natuurlijk moest het geheel ook goed stevig zijn. Met deze informatie beloofden we de RDW over 4 maanden terug te komen met ons huisje. Ik geloof niet dat ze ons erg serieus namen op dat moment.
Ontwerp
Inmiddels hadden we 3 seizoenen in onze toer caravan gewoond. We wisten precies wat we belangrijk vonden en wat eventueel kleiner kon. Een volwaardige keuken en douche vonden we bijvoorbeeld fijn. Via het tekenprogramma Sketch Up (toen nog gratis) tekende we ons huisje op de cm precies uit. Niet balkje voor balkje, maar wel met de juiste dikte wanden, dak en alle afmetingen. Deze voorbereiding had veel voordelen. Het maakte het bouwproces makkelijker, maar ook konden we hiermee aan mogelijke toekomstige sponsors laten zien wat we van plan waren.
De bouw
We hebben tijdens de bouw veel geluk gehad met de familie van Martijn. In een veld schuur van zijn oom mochten we bouwen. Zijn vader hielp met de constructie, een andere oom wilde onze deuren en kozijnen wel maken en de buurman hielp met de stroom. Zo ging het maar door. Voor ons was het een hele snelle leerschool op heel veel vlakken. We leerden timmeren en met gereedschap omgaan. Maar ook een website bouwen en sponsors werven. We leerden op zoveel vlakken, dat alleen het proces het project al heel waardevol maakten.
Het was een rollercoaster. Natuurlijk omdat het buiten het werk seizoen gebouwd moest worden. We hadden 4 maanden de tijd. Maar wat de meeste stress opleverden was de combinatie van voldoen aan de Nederlandse regelgeving in combinatie met het beperkte budget en middelen. In Nederland mag een aanhanger niet meer dan 3500kg wegen. Om die reden moesten we het gewicht weten van alle materialen die we gebruikten. Omdat we geen computer programma hadden wat dat door zou kunnen berekenen in de 3D tekening, betekende dit om met ieder materiaal (balk, vloer, lamp, zonnepaneel etc) op de weegschaal uit de badkamer van Martijns ouders te gaan staan…. En dan hopen dat je met de juiste hoeveelheden had gerekend en niks bent vergeten.
Naast gewicht kent Nederland nog regels over afmetingen, soort materialen en dissel druk. Een hoop om rekening mee te houden dus. Tijdens de bouw hebben we ons project 2 keer tussentijds op een weegschaal gereden. Het was een hele opluchting dat toen het huisje af was, het volgens onze metingen aan de regelgeving voldeed.
Keuring bij de RDW
Een spannende dag. De laatste weken hadden we 7 dagen in de week van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat aan ons huisje gewerkt. En vandaag zouden we er de snelweg mee opgaan!
Wat een ervaring was het bij de RDW! Ze waren ons niet vergeten. Terwijl we bij onze eerste afspraak een nummertje moesten trekken en op onze beurt moesten wachten, stroomden nu het loket spontaan leeg! Iedereen kwam naar buiten om ons huisje te bekijken. Ook verliep de keuring soepel, we voldeden officieel aan de eisen en mochten vanaf nu legaal de weg op! Wat een opluchting.